Bahan-bahannya
1kg mee kuning
5 sudu besar cili boh(diblend)
4 tangkai cili merah (diblend)
5 biji bawang merah (diblend)
1 labu bawang puteh (diblend)
1/2 biji bawang besar (diblend)
1/2 cwn kcg tanah yg telah digoreng (diblend)
1/2 cwn kcg tanah yg telah digoreng (diblend)
1/2 cwn udang kering direbus dgn secwn air, pas2 blend sekali dgn sume di atas
sayuran (sawi)
3-4 cwn air rebusan daging/ayam/udang
3/4 cwn gula pasir
1 sudu sos tiram
perencah secukup rasa
minyak untuk menumis
telur
daun bawang/sadri
cara membuatnya
tumis bahan2 yg diblend td sehingga garing
masukkan sos tiram
masukkan ayam/daging/udang
masukkan btg sawi & air rebusan daging/ayam/udang
masukkan perencah secukup rasa
biarkan sehingga pekat
then, masukkan telor
Daa =D bole dimakan
nyum3 delicious =D
* ni 1st time buat kuah dia mcm cair jer...
tp ada kwn suggest kuah mee bandung ni kalo nk pekat letak sikit tepung jagung or masukkan biskut marrie...pecah2kan dlm kuah tu...
tp sy x try lg...hihi
kalo dh try nt, sy upload gambar ye...
No comments:
Post a Comment