Wednesday, 9 March 2011

Kueh Teaw KungFU

Kali ni fiza nk kongsi resepi Kueh Teaw KungFU
Fiza masak ni dlm 2 minggu lepas rasanya
ni fiza buat utk Dinner, malas nk mkn nasi...sesekali kite mkn kueh teaw plak kan
Husband fiza ni kalo makan, dia x kisah ape saje yg dimasak oleh isterinya, dia mkn je...hehe
untung kalo dpt laki yg x cerewet ni
alhamdulillah, syukur kpd tuhan
opsss pjg betol celotehnya....mananya resepi nya cik fiza oiii...

Bahan-Bahannya

Kueh teaw
3 ulas bwg puteh
1 cwn air rebusan ayam / 1 kiub stok ayam
seafood (mix) sperti udang,daging & ayam
sayuran (mix) sperti sawi, lobak, baby corn n etc
2 sudu besar sos tiram (kalo lg byk lg kick)
1 sudu besar lada sulah / lada hitam
1 1/2 sudu tepong jagung (bancuh dgn air)
perencah scukup rasa (ini penting ya =D )
2 sudu besar minyak utk menumis
2 biji telor utk segengam kueh teaw

cara membuatnya

Tumis bwg puteh yg ditumbuk sehingga perang
masukkan seafood (mix)
masukkan secwn air rebusan ayam  / 1 kiub stok ayam
masukkan tepung jagung
masukkan lada hitam, perencah secukup rasa, sos tiram & sayuran
kalo nk lebih pedas masukkan sedikit cili api yg telah ditumbuk kasar

utk kueh teawnya plak:

pukol 2biji telor bersama garam & lada hitam/putih sehingga kembang
masukkan segenggam kueh teaw ke dlm telor td (kalo nk masukkan sedikit taugeh pun ok)
kacau sehingga sebati
tuang ke dlm kuali n balikkannya supaya masak (kueh teaw tu akan tersalut dgn telor)

Then, masukkan ke dlm pinggan n tuangkan kuah kueh teaw td...

Tarrraaaaaaa.....siap utk dimkn =D


* ada org kata kalo nak nmpak kuah kueh teaw tu puteh jgn guna tepung jagung tp guna tepung gandum...
tp fiza x penah  try lg....kwn2 buat kueh teaw ni mcner plak??? kongsi la resepi anda eyh...thanks =D

No comments:

Post a Comment