Tomyam ni my favorite food tau
Ermmm nyummy3 =D
Bahan-Bahannya
Nasi / Bihun
5 biji bawang kecil (ditumbuk)
4 ulas bawang puteh (ditumbuk)
1/2 biji bawang besar (ditumbuk)
5 tgkai cili api (kalo nk pedas tambah lg ye) (ditumbuk)
2 btg serai (ditumbuk kasar)
5 helai daun limau purut (disiat-siat)
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
2 sudu pes tomyam
1 kiub pati tomyam (sy tmbah 1kiub lg nk bg kick)
ayam dipotong kecil
udang/sotong/daging (ikut selera anda)
sayur kobis bunga
baby corn
tomato
cendawan
perencah secukup rasa (ini penting dlm masakan sy =D )
Cara Membuatnya
masukkan sedikit minyak
tumis sehingga naik bau bahan2 yg ditumbuk td
masukkan serai
masukkan pes tomyam/kiub pati tomyam
masukkan air secawan
masukkan ayam/udang/sotong/daging
bila semua dh empuk baru masukkan air mengikut sukatan anda
masukkan perencah secukup rasa
masukkan daun limau purut
masukkan jus limau kasturi
akhir sekali masukkan sayuran
bila mendidih padamkan api
boleh la dihidangkan bersama nasi / bihun
Tarraaaaa.......bolehla dimakan bersama Nasi or Bihun
Inilah pes tomyam yg sy gunakan dlm masakan ini...boleh la anda mencubanya ya =D
No comments:
Post a Comment